Ректор: «Цей новий навчальний рік не тільки важкий, але це і рік надій»

Сьогодні, 1 вересня, у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника відбулись урочистості з нагоди Дня знань та початку нового навчального року. Цього року присягу у першокурсники прийняли 3744 вступники.

Почесними гостями заходів були голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич, міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, проректорка з міжнародної, соціально-гуманітарної й науково-педагогічної роботи Херсонського державного університету Алла Цапів, а також партнери ПНУ з дружньої Польщі пан Даріуш Сала та пан Даріуш Ціхонь з факультету менеджменту Краківського технологічного університету.

Традиційно дійство розпочалось з виконання гімну України, хвилини мовчання у пам’ять про загиблих у боях за суверенітет і європейські цінності України та покладання квітів до до пам’ятного Обеліску нашого студента, героя Небесної сотні Романа Гурика та всім викладачам і студентам, хто віддав своє життя за Незалежність України.

Студентів-першокурсників привітав ректор Прикарпатського університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда: «Дорогі наші першокурсники, шановні друзі, професори, викладачі! Сьогодні ми вчергове розпочинаємо наш навчальний рік, який не тільки є важким емоційно, але є також і роком надій. Хочу в першу чергу подякувати нашим першокурсникам за їхню життєву позицію — прийняти рішення залишитися в Україні та не шукати причин, щоб виїхати. Саме цей ваш мужній крок, це початок тієї надії і віри в наше спільне щасливе майбутнє. Ви будете не тільки відбудовувати нашу Вітчизну, а оновите її. Оновите країну, яка розквітне. Ми всі зобов’язані максимально докладати зусиль для отримання знань та їх передачі, тому що від того, наскільки сильною буде інтелектуальна еліта України буде залежати мирне майбутнє країни. Перед нами стоять великі завдання і все це буде залежати від вас, наші дорогі першокурсники, від вашого патріотизму, відданості та духовності. Успіхів та перемог в новому навчальному році!».

Також ректор подякував за участь в урочистостях гостям — колегам з Польщі за дружбу, партнерство і величезну допомогу з перших хвилин російської навали; колегам з Херсонського університету, які нині працюють на базі ПНУ і у той же час мужньо відстоюють свій край та своє місто; обласній та місцевій владі за можливості, велику підтримку, яку ми маємо зараз в складний час.

«Маю високу честь вітати вас з Днем Знань у своїй Альма-матер. Для мене це одна із найбільших життєвих святинь. Бажаю першокурсникам міцних зубів і сили волі гризти граніт науки і долати вершини. Будьте успішними, бо не може бути успішною Україна без високоосвічених українців», – підкреслив голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич.

Міський голова Руслан Марцінків побажав студентам прагнення до знань і здійснення всіх поставлених цілей.

До привітальних слів доєдналися голова студентського сенату університету – Вікторія Лялюк та голова профкому студентів університету – Назарій Дюк та побажали студентам бути активними не тільки в навчанні, а й в громадській діяльності і сприяти покращенню всебічного розвитку університету.

У рамках заходу ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда підписав наказ про зарахування до складу студентів першокурсників та особисто вручив лідерам рейтингу з різних факультетів їх перший важливий документ – залікові книжки. А студенти виголосили клятву першокурсника. Після цього відбулася урочиста церемонія нагородження почесних професорів Прикарпатського університету.

За відданість справі, високий професіоналізм, сумлінну працю, вагомий внесок у розвиток освіти та науки в Україні Подякою Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій нагородили першу проректорку Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника – Валентину Якубів та провідного фахівця навчально-наукового центру досліджень проектів та наукової інформації ПНУ– Любов Зінюк.

Також за вагомий внесок у проєкт відновлення Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» Прикарпатського та Варшавського університетів ректор Ігор Цепенда вручив медалі «За заслуги перед університетом» людям, котрі своєю працею відродили Обсерваторію на горі Піп Іван, а саме: голові Верховинської районної ради 2006-2014 років Ярославу Кікінчуку;  голові Верховинської районної адміністрації 2010-2014 років Василю Гондураку; голові Верховинської районної ради 2014-2015 років Івану Маківничуку; голові Верховинської районної адміністрації 2014-2016 років Олегу Лютому; депутату Верховинської селищної ради Миколі Готичу; приватному підприємцю Олексію Харуку; провідному фахівцю Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Василю Кошелюку; головному спеціалісту з питань охорони культурної спадщини Департаменту містобудування та архітектури Івано-Франківської міської ради Володимиру Ідаку.

На завершення посвяти прозвучав духовний гімн України «Боже Великий Єдиний» у виконанні хору Навчально-наукового Інституту мистецтв Прикарпатського університету. Керівник – кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри методики музичного виховання та диригування Жанна Зваричук.